Lokalhistoriske vandringer i Froland – fysiske og digitale turer

Prosjekteier:Froland bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: FNs bærekraftsmål og bibliotek, Nye samarbeidsformer og partnerskap
Samlet støtte:200 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2021

Søknad

Mål

- Vi vil nå ut til nye brukergrupper ved formidle vår store lokalhistoriske samling på en ny og spennende måte gjennom digital formidling i vår lokale turområder.
- Ved å koble sammen steder i lokalsamfunnet med de kilder biblioteket og lokalarkivet har om stedene og historie, vil dette gi en økt glede og interesse for vår kulturarv.
- Tilgjengeliggjøring av kunnskap om lokalsamfunnet og historie kombinert med bruk av naturen, legger til rette for livslang læring, bidrar til mindre ulikhet og økt tilgang på vår kulturarv for alle, samt øker tilhørigheten til lokalsamfunnet. Det er bærekraft, folkehelse og inkludering i praksis.
- Gjennom samarbeid og involvering av målgruppene vil vi koble kulturminner og bibliotek, kultur og natur, og skape en ny tjeneste på nye arenaer for nye brukergruppe.

Beskrivelse

Prosjektet
Froland kommune er kjent for å ha et rikt friluftsliv, mange av innbyggerne våre bruker mye av fritiden sin ute i naturen. Vi har sett at denne interessen har økt under koronasituasjonen, mange har tydd til naturen for rekreasjon og trivsel som aldri før. Gjennom vårt tidligere prosjekt Friluftsbiblioteket, støtte av Nasjonalbiblioteket i forbindelse med Bokåret, har vi tatt det første steget ut på denne arenaen ved å lage fysiske friluftsbibliotek på populære turruter. Nå ønsker vi å ta skrittet og utvikle tjenestene videre, for også å gjøre biblioteket til en relevant og digital del av friluftslivet og det aktive folkehelsearbeidet. Frolands innbyggere er svært interessert i sin lokalhistorie og bevaring av denne. Vi ønsker med dette prosjektet å bringe disse to feltene sammen fra et bibliotekfaglig ståsted, og øke formidlingen av den lokale kulturarven til nye målgrupper. Vi vil utvikle en bibliotekstjeneste som brukeren blir presentert for utenfor bibliotekets fire vegger, men som samtidig fører dem inn i bibliotekets samling og baser.

Ved et tett samarbeid med historiker og historielagsleder Johnny Østreim, friluftsmiljøer i Froland, Friluftsrådet Sør, Kuben, og andre samarbeidspartnere vil vi formidle innholdet på en mer målrettet måte og gi god mulighet for involvering av målgruppene. Når vi skaper sammenheng mellom kultur- og naturopplevelser, kulturarv og bibliotektjenester, vil vi presentere vårt innhold med en ny vinkling på denne nye arenaen i lokalmiljøet. Med det når vi ut til nye brukere og vi senke ned terskelen til å søke i vår samling.
Vi har også tenkt på hvordan koronasituasjonen har preget biblioteket og aktivitetsnivået for publikum, og ønsker derfor å skape møteplasser hvor det trygt og forsvarlig.

Vi vil ha med Johnny Østreim som rådgiver på prosjektet, en historiker fra Froland. Han og Elin Stien har jobbet de siste årene med en bok, som er under utgivelse nå. Boken tar for seg 50 turer i Froland med høy lokalhistorisk verdi. De har bred erfaring med å kartlegge Froland og omegns rike kulturarv og lokalhistorie. Ved å kunne ta i bruk deres kunnskap og knytte det opp mot vår biblioteksamling, slik kan vi formidle vår samling på en ny og aktuell måte. Vi ønsker også å henvise til databaser, arkiv og annet material som finnes som lyd, bilde og film.
I praksis langs de utvalgte stiene i Froland vil vi sette ut merking med QR-koder, som kan skannes med mobil. Treffene vil vise en «smakebit» om stedet, men også lenker til bibliotekets samling, bokhylla.no, Kuben- Aust-Agder museum og arkiv og andre relevante kilder. Vi ønsker også å inkludere film-, bilde- og lydmateriell.

Innsatsområdene
Froland kommune er en friluftsliv kommune, våre innbyggere er opptatt av å kunne ta i bruk skog og mark til trening, trivsel og rekreasjon. Kommuneplanen 2017 – 2029 har prioritert satsningsområder folkehelse; «God helse for alle kommunens innbyggere». Alle virksomhetene i kommunen vil jobbe særskilt for å forbedre og bevare dette målet.

Utarbeiding av neste kommuneplan er i gang, med fokus på FNs bærekraftsmål. Hvor mål 3: God helse og livskvalitet som jobber for å «Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder» er noe Froland kommune allerede satser på.
I kommuneplanen utdyper en dette punktet med «Froland kommune vil at flest mulig skal ha tilgang til og ha mulighet til å drive med friluftsliv. Et aktivt friluftsliv skaper trivsel, gir bedre helse og en større forståelse for hvor viktig det er å ta vare på naturmiljøet.
Vårt prosjekt er godt forankret i satsningsområdene i kommunen. Ved å bruke naturen som et fritt og tilgjengelig møtested, hvor frolendingene kan få tilgang til hjemkommunen og regionens historie og arv, håper vi det kan føre til økt tilhørigheten til Froland og være identitetsskapende for våre innbyggere. Turene vil også utarbeides slik at de vil være tilgjengelig for alle alder og forutsetninger.
Froland kommune vil også føre en kulturpolitikk som sikrer at alle får tilgang til gode kunnskaps- og bibliotekstjenester, kunst- og kulturopplevelser, uavhengig av geografiske, økonomiske og sosiale skillelinjer. Kultur bygger fellesskap og felles identitet, og bidrar til god folkehelse hos innbyggerne.

Bibliotektjenestene og naturen er gratis å bruke, og ved å legge vekt på universell utforming av de digitale løsningene og god fysisk tilrettelegging vil både kulturarv og friluftsliv blir allment tilgjengelig. Frolands tilrettelagte turstier- og områder vil bli prioritert først i implementeringen i prosjektet. Det er en viktig bærebjelke i folkehelse- og i bærekraftsarbeidet å utjevne sosiale forskjeller og skape økt tilhørighet, læring og mestring. Det mener vi dette prosjektet er et godt eksempel på i praksis.

Videreføre og dele erfaring
Vi har planer om å videreføre prosjektet til vanlig drift for biblioteket. Vi håper også at vi med all arbeidet vi legger i prosjektet, kontaktene vi skaper i lokalmiljøet og utviklingen av de tekniske løsningene vil ha utarbeidet en varig tjeneste vi og våre brukere ønsker å bevare. Vi har også flere turer og en mengde lokalhistorisk litteratur vi kan knytte sammen for å skape flere lokalhistoriske turer i Froland. Vi har også god erfaring med å videreføre tidligere prosjekt inn i vår daglige drift, sist med «Friluftsbibliotekene» Der vi satt ut små bibliotek rundt omkring i Froland, hvor det var åpent for alle til å låne.

Vi har planer om å presentere og dele erfaringer om prosjektet til ulike bibliotek og andre aktører i vår region. Vi har flere kommunikasjonsflater hvor vi kan få delt våre erfaringer og kompetanse med arbeidet på dette prosjektet. Arbeidet med å finne gode tekniske løsninger med QR-koder som gir bibliotekfaglige treff ser vi som en attraktiv tjeneste som mange kan få god nytte av.