Søknad
Tilleggsinformasjon
Mål
Ålesundsbiblioteka søker støtte fra Nasjonalbiblioteket til aktiv formidling for 2021 for å kunne utvide og utvikle formidlingstilbudet vårt til brukere og nå ut til flere grupper som kan ha glede av bibliotekets tjenester. I tråd med Nasjonal bibliotekstrategi for 2020-2023 ønsker vi å utvikle våre tjenester utenfor biblioteklokalene. Vi ser det som selvsagt at biblioteket skal bidra med kulturtilbud, aktiviteter og kunnskap fra alle våre ti avdelinger, og dette innebærer å bruke formidlingsressurser i alle områder av kommunen og slik rette oss til nye publikumsgrupper.
Beskrivelse
Ålesundsbiblioteka består av ti bibliotek av ulik størrelse og er et resultat av sammenslåingen av fem kommuner 1. januar 2020. Den nye storkommunen består av et areal på over 630 kvadratkilometer, deriblant flere øyer. Dette tilsier store avstander mellom biblioteka. De ti Ålesundsbiblioteka er av ulik størrelse og med ulik størrelse i staben. De største biblioteka har opptil 12 ansatte, mens de mindre biblioteka har én ansatt hver, hvor stillingsprosenten varierer fra 80% og ned i 10%. Dette tilsier at det er varierende bevegelsesrom til formidling. På de minste stedene i distriktet er biblioteket den eneste kulturinstansen som finnes, med lange reiseveier til steder som kulturhus og konsertscene. Dette gjør det viktig for oss å bringe variert kulturell aktivitet både i og utenfor biblioteket.
Ved Ålesund bibliotek har vi i en lengre periode hatt samarbeid ved et seniorsenter med blant annet fast quiz og lesestund. Utover dette er aktiviteten sporadisk utenfor bibliotekets lokaler. Dette vil vi gjøre noe med, og vi ser det ønskelig å utvide våre senioraktiviteter til de andre stedene i kommunen og utarbeide nye målgrupper og arenaer for oppsøkende bibliotekvirksomhet. Vi ønsker spesielt å henvende oss til skoleelever, innvandrere og flyktninger. Eldre har gjerne vanskelig for å komme seg til biblioteket og har sviktende syn, innvandrere og flyktninger lærer seg norsk språk gjennom å lese, og elever i skolealder møter gjerne litteratur gjennom et pedagogisk formål og ikke nødvendigvis interesse og entusiasme. Disse målgruppene mener vi at best kan nås gjennom å imøtekomme de der de er, enten dette er ved høytlesning på et seniorsenter, formidling av «bok til alle»-bøker på voksenopplæringssenteret eller eventyrstund på et kjøpesenter. Grunnet ønsket om å synliggjøre biblioteket, vil vi også arbeide for å bli mer tilgjengelig i by- og uterommet i anledninger som julemarked og bylørdager.
Måten vi vil bruke midlene fra Nasjonalbiblioteket på er ved å frikjøpe stillingen som formidlingsansvarlig ved Ålesund bibliotek fra vakter i biblioteket, slik at stillingen kan brukes aktivt til utvikling av faste aktiviteter. Biblioteka i nye Ålesund kommune har varierende ressurser til formidling og ulike formidlingstilbud ved de ulike stedene. Arbeidet som formidlingsansvarlig ved Ålesund bibliotek er en 100% stilling som har ansvar for formidling og aktivitet ved Ålesund bibliotek. Etter kommunesammenslåingen har stillingen også hatt mer ansvar for prosjekter som angår alle de ti biblioteka, noe som gjør det naturlig at det er denne stillingen som viderefører formidlingsaktivitetene i perioden med utvidede ressurser.
Grunnen til at vi ser et behov for å frikjøpe stillingen er at det i stillingen inngår flere skrankevakter i biblioteket, normalt to til tre vakter i uka á fire timer. Dette legger begrensninger på formidlingskapasiteten, da slike vakter har oppsatte tidspunkter uten fleksibilitet. Dette er en utfordring når det gjelder oppsøkende formidling. Søknadssummen på 75 000 kr vil tilsvare cirka to vakter ved biblioteket i uka, noe som frigjør to dager ekstra til å arbeide aktivt med formidling. Dette vil tilføre stillingen fleksibilitet til å reise mellom de ulike delene av kommunen og ressurser til å jobbe aktivt med formidling uten like begrensede tidsrammer.
Vaktene i biblioteket ønsker vi å dekke inn med eksisterende ansatte ved å tilby en av våre deltidsansatte en økning i stilling på de rundt 17% som midlene tilsier. All arbeidskraft hentes da fra ansatte som allerede arbeider i biblioteket, slik at utlysning av stilling eller opplæring ikke er nødvendig.
I løpet av året med midler fra Nasjonalbiblioteket ønsker vi å kartlegge hvilke behov de ulike stedene i kommunen har og se hvilke aktiviteter vi kan plassere i et årshjul. Vårt fokus vil her være gjentakende aktiviteter, enten om det er på et spesifikt tidspunkt av året eller fast en gang i måneden. På denne måten vil det være ressursmessig mulig å følge opp aktivitetene i årene som kommer. Av erfaring ser vi at det ofte er all planleggingen rundt og ikke nødvendigvis selve utføringen som er det tidkrevende ved et formidlingsoppdrag. For at et slikt årshjul skal fungere vil vi derfor opprette en aktivitetsbank hvor formidlingsressurser kan deles med alle biblioteka i kommunen. Eksempler på formidlingsressurser som kan deles i en slik aktivitetsbank er tips til lesestykker for eldre, allmenquizer og aktiviteter til språkkafé. Med tanke på at Ålesundsbiblioteka består av ti bibliotek ønsker vi å rette fokus på gjenbruk og flerbruk av aktiviteter, slik at aktiviteter kan komme flest mulig til gode. Målet er å ha en fungerende plan på dette et år etter at midlene trer i kraft, hvorpå både de lokale bibliotekarene og formidlingsansvarlig kan utføre aktivitetene. Med en slik plan vil vi kunne ha en rekke faste tilbud ved ulike steder i kommunen og bygge opp vår aktive formidling til det stedet vi mener Ålesundsbiblioteka bør være.
Noen av tiltakene er utsatt til vår/sommer 2022
Publisert: 16. desember 2021